Hatóanyagok

A gyógyszerészet történetében nagyon-nagyon sok hatóanyagot kísérleteztek már ki a láz- és fájdalomcsillapításra – ember legyen a talpán, aki mindegyiknek utána akar nézni.

Hatóanyagok

Az ópiumszármazékokat, azaz ópiátokat, vagy a kender hatóanyagait évezredek óta alkalmazzák a különböző civilizációk, és sok ezek közül még ma is használatban van, csak finomított, vegyészileg átalakított formában.

A modern gyógyszerek esetében mindenképpen különbséget kell tennünk a vényköteles és a vény nélkül kapható készítmények között.

A vénykötelesek szinte minden esetben nagyobb dózisban tartalmazzák a hatóanyagot, avagy olyan anyagot tartalmaznak, aminek esetleg kockázata, komolyabb mellékhatása lehetséges.

Ezen kívül országonként, kontinensenként is eltér, hogy a különböző gyógyászati készítmények milyen hatóanyagokat tartalmazhatnak, és milyen arányban, így például az Egyesült Államokban teljesen más gyógyszerek kaphatóak, mint az EU-ban.

A vény nélkül kapható láz-és fájdalomcsillapítók elsősorban négyféle hatóanyagot tartalmaznak (természetesen nem egyszerre, hanem külön-külön).

Ez a négy hatóanyag a következő:
• Diklofenák
• Ibuprofén
• Acetil-Szalicilsav
• Paracetamol 

Pár szó ezekről

Pár szó ezekről

Diklofenák

Nem szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, amely mellette csillapítja a lázat is.
Gyorsan kifejti hatását, kimondottan alkalmas mozgásszervi gyulladások, akut fájdalmak kezelésére. 

Ibuprofén

Nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, propionsav-származék. Hatásos ízületi- és izombántalmak, migrén, menstruációs fájdalmak, fogfájás, reumás panaszok esetén. Hatásos lázcsillapító is, hatását a szervezet lázra és gyulladásra való válaszának csökkentésében fejti ki. Fontos azonban megjegyezni, hogy túladagolása esetén komoly mellékhatásai jelentkezhetnek, úgy, mint: gyomorégés, gyomorfájás, allergiás reakciók (kiütések, pirosság), fülzúgás, merevedési zavarok, csökkenő spermaszám, sőt, a fejfájás fokozódása is. 

Acetil-szalicilsav

Nem szteroid fájdalom- és lázcsillapító, elsősorban az enyhe és közepes erősségű fájdalmak ellen javallott. Lázcsillapító hatását a ciklooxigenáz enzim termelésével fejti ki, ugyanis az ezen enzim által termelt prosztaglandinok felelősek a hipotalamusz lázgerjesztő központjának aktiválásáért.
Felnőttek számára javasolt elsősorban a használata, gyermekeknél hozzájárulhat a Reye-szindróma kialakulásához, ami akár életveszélyes is lehet. 

Paracetamol

Az egyik legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító, jól kombinálható más nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, opioid származékokkal.
Használata nagyon biztonságos, kevés mellékhatása van, a megfelelő adagban alkalmazva a szervezet számára kiválóan tolerálható.
Allergiás reakció itt is előfordulhat, bőrpírt, vérképzavart okozhat.
Azonban arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne szedjünk be több paracetamol hatóanyagú készítményt egyszerre, ugyanis túladagolása súlyos májkárosodást okozhat! 

Fontos a szabályok betartása

Fontos a szabályok betartása

A megfelelő gyógyszeradagoláson akár emberi élet is múlhat!

Nagyon fontos, hogy csak az orvos által előírt, vagy a készítmény leírásában szereplő mennyiséget használjuk egyszerre, és mindenképpen várjuk meg az előírt időt az újabb használat előtt.

A gyógyszerérzékenységet sem szabad félvállról venni: a kiütés vagy rosszullét csak a legenyhébb kellemetlenségek, amikkel szembesülhetünk allergiás reakció esetén, tehát ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a beteg nem gyógyszer érzékeny, akkor semmiképpen ne kezdjünk el kísérletezni!

Fontos az egészség és a jó közérzet, de minden esetben figyeljünk a hatóanyagokra és a mennyiségekre, mert a figyelmetlenség csak tovább ronthat a helyzeten. 

Magyar felsőoktatás